Tør hud er nemt at identificere: det er glansløst, groft, tyndt, og man kan se røde blodkar gennem huden. Efter vask, bliver huden stram og ældes hurtigere end kombineret og fedtet hud. Tilstanden kan også forværres af hyppig rens og eksfoliering. Hvordan plejer man tør hud og hvorfor bliver huden tør? Hvilke typer tør hud findes der og hvad er den mest almindelig fejl i hudplejen?

Hvorfor er huden tør?

Tør hud frigiver mere talg end den behøver, så derfor er den stram og spændt. Som konsekvens af en utilstrækkelig mmængde talg, mangler huden lipider, som er nødvendige for at vedligeholde det rette niveau af fugt og beskyttelse af huden.

Tør hud er sjældent en medfødt tilstand, men det kan forekomme og påvirker primært folk med lys hud. Det forårsages dog typisk af eksterne faktorer, såsom kold, tør eller varm luft, UV-stråling, forkert pleje eller indtagelse af medicin, især diuretika der regulerer blodtrykket og kan ændre vandbalancen i huden.

Tør hud kan også være resultatet af hormonændringer. Det kan opstå hos gravide kvinder og under menopause. Det er også karakteristisk for ældre, da huden producerer færre lipider over tid.

Typer af tør hud

Der er mindst to kriterier der hjælper med at skelne mellem tør hud. Ifølge den første, findes der tør, meget tør, og tør og følsom hud. Tør hud føles stram, spændt og grov. Meget tør hud er ikke blot stram, men også afskallet, og kan drysse og klø. Hvis tør hud også er sensitiv, så kan overaktivitet hos nervefibrene i epidermis tilføjes til alle disse symptomer. Som konsekvens, kan visse produkter irritere huden.

Ifølge andre kriterier, så kan huden enten være vandtør eller olietør. Olietør skin er resultatet af reduceret udskillelse af talg, mmens dehydreret hud forårsages af forstyrrelsen i udskillelsen af sved og mangel på naturlige fugtende agenter.

Hvordan plejer man tør hud?

Tør hud kræver fede og fugtende produkter. Den fugtende creme vil stoppe mangel på naturlige fugtende faktorer og bindner fugten i hudens stratum cornerum. Derudover vil olieprodukter understøtte niveauet af lipider, og forhindre huden i at tabe fugt.

Som dagcreme, er den bedste løsning en fugtende creme der er beregnet til dehydreret hud. Da solen ikke blot bruner huden men også tørrer den ud, så skal produktet indeholder solfilter med min. SPF 15. Hvad angår pleje om natten, så kan man gå efter rige, fugtende cremer – der indeholder ceramider, vegetabilske olier, urea eller blødgørende midler. Nattecremen skal smøre, genopbygge og nære tør hud.

Derudover, skal make-up fjerner til tør hud ikke indeholde alkohol, da det kan irritere og dehydrere endnu mere. Derfor, er den bedste løsning at bruge rensemælk, blødgørende midler, lotions og tonere der er beregnet til tør hud. Micellar water kan også være godt, da det ikke forstyrrer det beskyttende lag i epidermis. Det er også en god idé at eksfoliere huden med en enzym peeling og påføre en fugtende eller nærende maske mindst én gang om ugen.

Når man har meget tør hud, er det bedst at bruge linolie der vil fugte, udglatte og efterlade en behagelig følelse på hudens overflade. Hørfrøolie kan tilføjes til din showergel eller i badet. Du kan også gnide det ind i huden efter bruse- eller karbad. Hørfrøolie er perfekt til behandling af tør og atopisk hud.

De mest almindelige fejl i pleje af tør hud

Pleje af tør hud forhindrer brugen af visse produkter og behandlinger.

Du frarådes følgende:

 • brug af mekaniske peelinger
  Denne type kosmetik er bedst til fedtet eller kombineret hud, men er for voldsom til tør hud;
 • vaske ansigtet med kloreret vand
  Klor kan udtørre og irritere huden, så det er en god idé at koge vand (og nedkøle det) før mann bruger det til ansigtsvask;
 • vaske ansigtet med sæbe
  Sæbe fjerner ikke blot urenheden men også talg (tør hud mangler allerede talg). Derudover kan det dehydrere og forårsage irritation.
 • gnide huden hårdt med et håndklæde;
  Hvis man gnider huden med et håndlæde, vil man også fjerne talg. Du skal i stedet forsigtigt men fast presse håndklædet mod dit ansigt og vente til alt vandet er absorberet;
 • bruge termisk vand forkert
  Termisk vand bugner i mineraler og skal forstærke naturlige beskyttende mekanismer, samt reducere risikoen for irritation. Men du skal tørre huden bagefter med f.eks. et papirhåndklæde, da det ellers vil fordampe og udtørre huden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *