Elastin er et protein der produceres af menneskekroppen. Når man er fyldt 25, så stopper produktionen, og efter man er 50, så vil de allerede producerede fibre forsivnde. Elastin er ansvarlig for hudens glathed og stramhed, så derfor inkluderes det fote i kompositionen hos produkter der er beregnet til moden hud. Hvilke egenskaber og effekter er der, hvordan påføres elastin, og hvad er produktet baseret på?

Elastin – egenskaber og effejter

Elastin er den primære byggesten i bindevæv, ledbånd og sener, og findes også i væggene hos blodkar, i lungevæv og i hjertet. Det produceres af hudfibroblaster og giver vævet elasticitet. Dette betyder at når vi niver en smule i vores hånd, så returnerer huden til sin originale form. Hos en ung person sker dette hurtigt, men for ældre mennesker, hvis hud ikke længerer producerer elastiske fibre, så varer det længere. Af denne årsag, for at forsinke aldringsprocessen hos ansigtshud, så bruger kosmetiske produkter hydrolyseret elastin, som trænger dybt ind i epidermis, binder vandet og, som resultat, fugter og udglatter huden.

Elastin er et naturligt elastomer der virker som gummi – altså genopretter hudens struktur efter, for eksempel, graviditet eller et træk. Elastin skylder sine egenskaber til de to aminosyrer der findes i det: desmosin og isodesmosin. Begge har fire pladser der sørger for dannnelsen af peptidbånd og forårsager elastinfibrene til først at strækkes ud til dobbelt længde, og når trækkræfterne forsvinder, så returnerer det til sin originale form uden forstyrrelser.

På denne måde giver elastin huden elasticitet, forbedrer vitaliteten og udglatter fine rynker. Derudover beskytter den mod virkningen af skadelige kemikalier, og mere specifikt, så reducerer den de irriterende og affedtende effekter af rensende midler. Kosmetik med elastin giver derfor lindnring til irritationer der er opstået på grund af rensende midler.

De aromatiske aminosyrer i elastin giver evnen til at absorbere UV-stråler. Kosmetik med elastin efterlader et forseglet lag på huden – en delikat film der beskytter mod tab af vand. Derudover støtter elastin hårets genopbygning, så det bliver blødere og får glans. Derudover styrker det neglene, så de ikke knækker og får mere fleksibilitet.

Elastin – påføring

Takket være de nærende egenskaber, kan elastin bruges i produktionen af cremer til moden hud. Den bør ikke mangle i tonere, lotions, og pomader, for hydrolaterne kan nemt inkluderes i en emulsion og vandbaserede produkter.

Elastin beskytter huden mod vandtab, så derfor bruges den også i høj grad i produkter der er beregnet til dehydreret hud. Den tilføjes også ofte til mists, negleolie og balsammer til pleje af hår og engle. Neglelak med elastin holder længere og knækker ikke.

Derudover findes elastin også i mascaraer, da det pulveriserede hydrolysat giver øjenvipperne glans og elasticitet, såvel som det forlænger og fortykker dem. Da elastin neutraliserer de skadelige effekter af irriterende stoffer, så tilføjes det til sæber, shower gels, lotions og farveprodukter.

Elastin og kollagen

Elastin nævnes ofte når man taler om kollagen, som er det primære protein i bindevæv. Kollagen findes i hud, knogler, ledbånd og brusk, og er resistent overfor stræk. 19 typer af kollagen er indtil videre blevet fundet, men der er sikkert mange flere. Kollagen giver huden elasticitet og bruges under kosmetiske operationer, f.eks. når man laver filler i læberne. Med alderen, er det ikke længere kun elastinfibre der ikke produceres og forsvinder når man er over 50. Det samme sker med kollagen. Der er det såkaldte glycering, som handler om opståelsen af interne bånd på tværs mellem fibrene. Båndene formes primært på grund af kombinationen af sukkerarter (ribose, fruktose, glukose) med proteiner, og dermed kollagen og elastin. Som resultat, så bånd der kombinerer kollagenfibre kan ændre hudens egenskaber (reducerer dens elasticitet og skaber rynker), og stivner kollagen nettet. Brugen af elastin og kollagen i et produkt sløver glyceringsprocessen, som allerede begynder i 20-års alderen.

Mænds hud har mere elastin og kollagenfibre end kvinders, og er ca. 20% tykkere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *